Last van een trage pc? Computerhulp Alkmaar helpt!

Het is dé ergernis van menig computerbezitter: de pc wordt steeds trager in gebruik. Bent u het zat om minutenlang te wachten tot uw pc is opgestart of totdat een programma klaar is met laden? Met de tips van Computerhulp Alkmaar maakt u uw computer sneller. En lukt het u zelf niet, dan doen wij het graag voor u.

1

Verwijder overbodige programma’s

Elk programma wat op de computer staat kost geheugen. Dit maakt de pc trager. Door programma’s die u niet gebruikt te verwijderen maakt u dit geheugen weer vrij. Verwijder alleen programma’s die u kent, want sommige programma’s zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van de computer.

2

Zet automatisch opstarten van programma’s uit

Veel programma’s starten automatisch op zodra u de computer opstart. Dit zorgt ervoor dat het opstarten lang duurt. Voor sommige programma’s, zoals een antivirusprogramma, is het fijn als ze direct werken. Maar voor veel andere programma’s is dat helemaal niet nodig. Ook hiervoor geldt, schakel dit alleen uit voor bekende programma’s.

3

Harde schijf opruimen

Allerlei bestanden worden opgeslagen op de harde schijf. Ook veel bestanden die allang niet meer nodig zijn, zoals opgeslagen gegevens van inmiddels verwijderde programma’s. Door de harde schijf periodiek op te ruimen maakt u deze ruimte weer vrij.

4

Laat de computer niet altijd aan staan

Regelmatig afsluiten en opnieuw opstarten zorgt ook voor een snellere pc. Als u de computer lang aan hebt staan draaien er waarschijnlijk allerlei programma’s op de achtergrond die allemaal werkgeheugen vragen. Bij afsluiten worden al deze programma’s afgesloten zodat uw computer weer sneller is als u deze opnieuw opstart.

5

Gebruik een adblocker

Online advertenties kunnen het browsen op internet vertragen. Voor moderne computers is dit niet zo’n probleem, maar bij oudere computers kan dit merkbare vertraging geven. Met een adblocker voorkomt u het inladen van deze advertenties.

6

Gebruik een goed antivirusprogramma

Virussen, spyware (‘bespioneert’ wat u doet op de pc) en adware (laadt telkens irritante popups en reclames) kunnen uw computer ook flink vertragen. Een goed antivirusprogramma is noodzakelijk om deze tegen te houden. Bekende betaalde antivirusprogramma’s zijn Norton en McAfee, maar er zijn ook uitstekende gratis antivirusprogramma’s zoals Avira, AVG Anti-virus en Avast. Deze doen nauwelijks onder voor de betaalde versies.

7

Plaats een SSD schijf

Een SSD schijf is de opvolger van de normale harde schijf. De SSD werkt veel sneller doordat er geen bewegende onderdelen op de schijf zitten. Met een SSD schijf start uw computer 20 tot 40 keer sneller op dan met de oude harde schijf. Dit levert dus flinke tijdwinst op bij het opstarten.

Heeft u nog steeds een trage computer?

Heeft u dit allemaal gedaan (of laten doen) en is uw computer nog steeds minder snel dan u zou willen? Dan wordt het misschien toch tijd voor een nieuw model. Ziet u hierin door de bomen het bos niet meer, dan adviseren we u graag.

0